AlgoSoc / Opinion
April 20, 2023

Masterclass ChatGPT: de evolutie van slimme chatbots en de gevolgen voor het onderwijs en bedrijfsleven

AlgoSoc PI José van Dijck, hoogleraar Media en Digitale Samenleving aan Universiteit Utrecht, gaf samen met collega Eric Postma, hoogleraar Artificial Intelligence aan Tilburg University, en Arjan Goudsblom, Senior Connector Deep Tech bij TechLeap.nl, op verzoek van de Tweede Kamer commissie voor Digitale Zaken op 19 april 2023 een briefing over ChatGPT en de mogelijke gevolgen van deze technologie voor het onderwijs en bedrijfsleven.

In een (technische) briefing geven ambtenaren van een ministerie of vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer, adviescolleges of onderzoeksinstellingen uitleg over technische aspecten van een bepaald dossier.

De briefing (of masterclass) over ChatGPT werd georganiseerd op initiatief van de commissie voor Digital Zaken vanwege de zorgen onder Tweede Kamerleden over de effecten van ChatGPT op de samenleving, de arbeidsmarkt, het bedrijfsleven en het onderwijs. Het doel van de masterclass was om de ontwikkelingen op het gebied van AI en large language models beter te begrijpen en Kamerleden handvatten te bieden om kansen en risico’s van mogelijke toepassingen in de samenleving goed in te kunnen schatten.

Prof. dr. Eric Postma gaf een technische toelichting op de werking van ChatGPT en plaatst de ontwikkeling in breder AI-perspectief. Dhr Goudsblom ging in op toepassingen van ChatGPT voor het bedrijfsleven en in het bijzonder voor start-ups. De brijdrage van Prof. dr. José van Dijck richtte zich op de maatschappelijke implicaties van ChatGPT met de focus op onderwijs en media.

De masterclass werd integraal op video vastgelegd. Alle bijdrages en de daaropvolgende discussies kunnen hieronder worden teruggekeken.

More results /

/ health
Discriminerende algoritmes

By Corien Prins • April 20, 2023

/ media
A wave of generative AI disinformation?

By Claes de Vreese • April 20, 2023

AI and Political Communication

By Claes de Vreese • April 20, 2023

ChatGPT and the AI Act

By Natali Helberger • April 20, 2023

Subscribe to our newsletter and receive the latest research results, blogs and news directly in your mailbox.

Subscribe